De virtuele zorg: Virtual, augmented en mixed reality

5 april 2017

Bezuinigingen, vergrijzing, toenemende regeldruk en personeelstekorten stellen de zorg voor grote uitdagingen. In mobiele, digitale wereld moeten steeds complexere behandelplannen worden ondersteund. Vanwege tijdsdruk moeten zorgmedewerkers slimmer en sneller werken. Virtuele technologieën blijken nu en zeker in de toekomst het antwoord op deze vragen.

Zorg plukt nu al vruchten van virtual reality

Met virtual reality (VR) komt een door computers gegenereerde wereld tot leven. Dit is overigens geen toekomstmuziek meer. Wellicht heeft u ook al een virtuele wereld beleefd via een smarthpone in een VR-bril. VR wordt in de zorg al tientallen jaren toegepast om bijvoorbeeld angststoornissen te behandelen en te observeren. Daar blijft het niet bij, van trainingen, opleidingen tot operaties kunnen enorm veel baat hebben bij VR-technologie.

Augmented reality in de zorg

Augmented reality (AR) voegt een extra laag toe aan de werkelijkheid. Denk aan huizeninformatie als u via uw smartphone door een straat kijkt of een handscanner die aderen zichtbaar maakt voor bloedprikken.

Mixed reality, grotere waarde voor de zorg

Voor de zorg zit een grotere winst in een volgende stap evolutionaire stap van AR: mixed reality (MR), of hybrid reality. Deze vorm van virtuele technologie mengt de echte en digitale wereld. Iemand met een MR-wearable kan in de werkelijke wereld de virtuele objecten in een fysieke ruimte, manipuleren. Oftewel oefenpoppen maken plaats voor hologrammen waarmee operaties geoefend kunnen worden.

Radicaal nieuwe manier van leren

Personeel en studenten kunnen met virtuele tools op een totaal nieuwe manier van leren en ervaren. Cursusruimte worden ingericht met computer-gegenereerde beelden. Experts menen dat deze manier van les krijgen stof beter bijblijft.

De eerste stappen met virtuele technologieën

Deze voorbeelden zijn nog niet breed uitgerold, maar op het gebied van educatie, virtueel overleg en datavisualisatie kunnen de eerste slagen gemaakt worden. Wilt u weten hoe de zorg de vruchten kan plukken van virtual, augmented en mixed reality? Download dan De virtuele zorg: Virtual, augmented en mixed reality.